fbpx

Preventivmedel

Det finns olika sätt att skydda sig mot graviditet. Dessa kallas preventivmedel. Kondom och femidom är de enda preventivmedel som skyddar både mot graviditet och könsjukdomar.

Har du svårt att välja?

Boka tid på mottagningen. Vi hjälper dig och guidar dig till det rätta valet. Ibland måste man prova sig fram för att se hur det blir och hur du mår. Många saker kan påverka dig i ditt val av metod. Det är mycket att ta hänsyn till Exempelvis blödningar,ålder, ärftlighet, grundsjukdomar och mycket mer. Vi är vana att se över många olika faktorer.

Preventivmedel vid amning

Rådgör med oss vilka metoder som är lämpliga vid amning.

När du önskar bli gravid?

Preventivmedlets effekt går ur kroppen direkt efter att du slutat använda dem.

Preventivmedel som innehåller hormoner

Exempel på dessa är:
P-ring, P-piller och P-plåster. Dessa metoder innehåller 2 st sorters hormon, gestagen och östrogen. Genom att kombinera dessa 2 kan blödningarna kontrolleras väldigt bra. Ägglossningen uteblir och sekretet i livmoderhalsen blir segt vilket gör att spermier har svårt att ta sig förbi.

Andra exempel på preventivmedel som innehåller hormoner är:

P-stav, p-spruta och mini-piller. Dessa metoder innehåller gestagent hormon vilket gör slemhinnan i livmodern tunn vilket försvårar möjligheten att ett befruktat ägg ska fastna. Sekretet i livmoderhalsen blir segt och genomsläppligt för spermier. Ibland kan även en gestagen hormon metod hämma ägglossningen

Hormonfria preventivmedel

Kopparspiral innehåller inga hormoner. Spiralen skapar en ogynnsam miljö som gör att spermierna inte kan överleva och ett befruktat ägg har svårt att fästa på livmoderväggen.