Cellprov / HPV-Vaccin

Cellprov är ett enkelt prov från livmodertappen och provet tas för att upptäcka cellförändringar. Cellförändringar är relativt vanliga och kan läka ut av sig själv men kan i enstaka fall på sikt utvecklas till cancer. Genom att gå på cellprovskontroll varje gång när du blir kallad har du 90% skydd mot livmoderhalscancer.

”Region Uppsala genomför en förändring av kallelsesystemet för cellprov. Därav går det inte att boka tid för cellprov just nu. Du som redan fått en kallelse för provtagning kan ringa till oss och boka en tid efter den 22 april 2024 då systemet är igång igen. Om du glömmer att boka en tid, var inte orolig, du kommer att bli kallad igen”

HPV- Infektioner är den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer. Nu erbjuder vi kvinnor födda 1994 till 1999 gratis vaccination mot humant pappilonvirus (HPV). From den 21 sept skickades ett erbjudande ut från Region Uppsala, om vaccin och efterföljande screening med HPV självtest. Vi vaccinerar dig gratis på vår mottagning. Läs mer under HPV Vaccin eller tala med oss barnmorskor.