Gonorré

Är en könssjukdom som smittar via vaginala och anala samlag. Gonorré smittar även vid munsex. Det är viktigt att du kommer för provtagning om risk för smitta finns. På detta sätt minimerar du risken att överföra Gonorré till någon annan. Du minskar samtidigt risken för att du ska få svårt att bli gravid eller få svårt att göra din partner gravid. Gonorré orsakas av en bakterie som finns i slidan, urinröret, analöppningen. Bakterien kan även finnas i svalget och i ögonen. Genom att använda kondom och slicklapp vid sex minimerar du risken för att få Gonorré

Symtom

  • Sveda när du kissar
  • Flytningar från slidan eller penisen
  • Mellanblödningar
  • Smärta i pungen
  • Röda och svullna ögon om du fått slidsekret eller spermier i ögonen
  • Feber
  • Smärta i nedre delen av magen
  • Värk och svullnad i en led

Om du får symtom brukar de vanligast komma en vecka efter samlaget men kan komma
senare

När kan jag ta prov?

Du kan testa dig så fort som möjligt vid misstanke eller oro för Gonorré

Hur går provtagningen till?

Provet kan tas oralt, analt eller vaginalt. Vi kan behöva prov direkt från slemhinnan eller urinprov. Om provet visar att du har Gonorrè tas alltid ett nytt prov. Detta prov tas med en tunn bomullspinne. Oftast får du svar inom några dagar. Provsvaret avgör vilken behandling som ska sättas in.

Behandling

Antibiotika

Smittspårning

Gonorré är en av De sjukdomarna ingår i smittskyddslagen. Det innebär att du är tvungen att testa dig om du vet eller misstänker att du har en sådan sjukdom.Visar testet att du har gonorré, måste du berätta vem eller vilka du har haft sex med det senaste året. Personalen på mottagningen kontaktar sen den personen eller de personerna och berättar att de också måste testa sig. Det är viktigt att hitta och behandla alla som kan ha fått gonorré, så att sjukdomen inte överförs till fler personer. De som blir kontaktade av personalen på mottagningen får aldrig reda på vem som har gett personalen deras namn (http://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Gonorre/#section-5)