Klimakteriet vad innebär det?

En del av kvinnors fertila liv som man kanske inte pratar så mycket om är klimakteriet, trots att det är en stor del av livet som kan påverka kvinnan på olika sätt. Ofta träffar vi kvinnor som har olika besvär som de inte förstått att det kan beror på klimakteriet.

Vad är det då som händer under klimakteriet?

Kvinnor föds med ett antal äggblåsor. När dessa börjar ta slut får kvinnan allt färre ägglossningar och därmed färre mensblödningar. Till slut kommer kvinnan inte ha några fler blödningar. Den sista mensen kallas för menopaus.

Hormonnivåerna i kroppen förändras i klimakteriet, det är främst halten östrogen som minskar. Östrogen påverkar många organ i hela kroppen. Många av de symtom som uppstår beror på den minskande mängden östrogen i kroppen.

Medelålder för menopaus är i Sverige 51år.  Men det är helt normalt att få sin sista mens mellan 40år – 57års ålder.

Förklimakteriet kan börja redan efter 40 års ålder och märks oftast genom att mensen blir mer oregelbunden och förändras i flödet.

Klimakteriet börjar efter genomgått sin sista mens = menopaus. Men de flesta kvinnor upplever symptom redan innan menopaus.

 

De symptom kvinnan kan uppleva är :

Värmevallningar, det innebär att du plötsligt blir mycket varm och svettig.

Sömnproblem man kan plötsligt få svårt att somna eller vakna fram på småtimmarna utan att man vet någon orsak.

Humöret kan ändras snabbt och man förstår ofta inte varför den plötsliga humörsvängningen kom.

Nedstämdhet och tillochmed depression.

Torra slemhinnor, framför allt i slidan men även i ögonen, näsan och i halsen. Torra slemhinnor kan göra att det kliar och svider. Det gör också att man kanske börjar uppleva att samlag gör ont.

Urinvägsbesvär, till exempel att du ofta känner dig kissnödig eller att det svider när du kissar.

Fettfördelningen i kroppen ändras och fettet sätter sig då runt magen.

Vad kan man göra för att underlätta klimakteriet.

Här gäller också det vanliga att man har goda matvanor och motionerar regelbundet. Att man inte använder nikotin och är sparsam med alkohol. Om man får torra slemhinnor kan man smörja in vaginan med olja eller vitt vaselin och inte tvätta vaginan med tvål. Man kan behöva använda glidmedel vid samlag. Man kan också köpa lokalt östrogen receptfritt på apoteket för att minska de torra slemhinnorna.

Om man har svåra besvär med vallningar, depression eller sömnsvårigheter kan man behöva ett östrogentillskott som man kan få utskrivet från sin gynekolog.

Om man får den hjälp man behöver under klimakteriet så behöver det inte bli så negativt utan man kan fortsätta sitt liv som man vill och fortsätta ha härligt sex utan risk att bli gravid.