fbpx

Graviditetskalender

Graviditetskalender

Här kan du läsa och följa hur ditt barn utvecklas vecka för vecka och lära dig mer om vilka förändringar som sker i din kropp i vår graviditetskalender. En graviditets tidsperiod delas in i tre delar. Varje del kallas för en trimester.

Första Trimestern

Den första trimestern startar från på första dagen på din senaste mens. Men kan också räknas från den tidsperiod när du fått ett positivt graviditetstest fram till graviditetsvecka 14.

Under denna tid sker allt från celldelning till organutveckling och barnets hjärta börjar slå. Från graviditetsvecka 10 benämner man embryo för foster och i slutet av första trimestern har i huvudsak alla organ bildats färdigt. Återstående tid handlar i huvudsak om att fostret ska växa och fortsätta utvecklas. Det är svindlande och kan vara svårt att ta in att utvecklingen kommit så här långt redan efter så kort tid.

Under en graviditet sker massor med förändringar med din kropp. Kroppen behöver tid att anpassa sig. De vanligaste symtomen under första trimestern är att du känner dig trött och behöver sova mer. Brösten blir spända och du kan känna dig illamående. Man kan också uppleva dig mer känslig i humöret. Det går snabbare mellan gråt till skratt. Många beskriver också att de känner av en svag molande värk i livmodern. Dessa symtom är normala och finns just för att din kropp genomgår en anpassning till att just vara gravid. Ofta försvinner några av symtomen när din kropp gjort alla omställningar, men bland hänger dessa symtom i under en längre tid.

Dax för inskrivning på FREJA Barnmorskemottagning

När du fått ett positivt graviditetstest ring oss på mottagningen för en inskrivningstid. Vi vill gärna träffa dig/er så tidigt som möjligt. På vår barnmorskemottagning kommer våra barnmorskor följa dig för att säkerställa att du och ditt barn mår bra. Tillsammans lägger ni upp en plan för fortsatta graviditets kontroller. Vi kommer under besöket ge dig/er massor med information om vad som kan var bra tänka och reflektera över under en graviditet. Det finns också möjlighet för dig/er att ställa frågor. Under ditt inskrivningsbesök kommer du också få information om fosterdiagnostik

 

Andra Trimestern 

Den andra trimesterns tidsperiod är mellan graviditetsvecka 14 hela veckor + 0 dagar fram till v 28.  Hormonet relaxin utsöndras någon gång under de tre första graviditetsmånaderna men fortsätter sedan utsöndras genom hela graviditeten. Relaxin är ett graviditetshormon som har till uppgift att bredda fogarna i ditt bäcken så det blir mer elastiskt och eftergivligt inför en förlossning. För en del kvinnor kan detta upplevas smärtsamt och kan skapa problem både i vardagen och på arbetet Det finns väldigt mycket man kan göra själv för att minska besvären så tala gärna om för oss om du upplever ökade besvär. Vi har också en fysioterapeut på mottagningen som kan visa dig olika hjälpmedel och användbara tips och råd som kan vara användbara och smärtlindrande.

Under andra trimestern kan du också känna att din livmoder blir spänd och drar ihop sig. Dessa sammandragningar har en viktig funktion och syftar till att livmodern tränar inför din förlossning. Sammandragningar som inte gör ont och som går över vid vila är oftast ofarliga. Kontakta din barnmorska om du har frågor kring sammandragningar eller om du känner dig orolig.

Omkring graviditetsvecka 20 kan du ha börja känna att fostret rör sig i magen. Ofta är detta en lättande positiv upplevelse. Hur tidigt eller sent du kan känna rörelser från fostret varierar väldigt mycket från person till person, erfarenhet och beroende på moderkakans placering. Moderkakans placering kontrolleras när du varit på ditt rutinultraljud.

En del gravida kvinnor har kvarstående illamående och trötthet även under denna andra trimestern, vilket är normalt. Ryggsmärta, sammandragningar och benkramp är inte heller helt ovanliga.

Fostret fortsätter att växa och utvecklas under den här tiden och man kan se att fostret börjar få proportioner som en nyfödd.

Från och med graviditetsvecka 25 är det viktigt att du känner ditt barns rörelser varje dag. Notera om barnet har ett specifikt rörelsemönster. Sök vård om du upplever att du känner en stor förändring kring barnets rörelser. Blir du osäker på vad och hur det ska kännas, läsom minskade fosterrörelser på 1177

Denna trimestern kan för många gravida upplevas som den mest tillfredställande då de flesta har blivit av med sina första mindre angenäma graviditets symtom som trötthet och illamående. Det kan också kännas lugnare då du fått en verifikation på ditt barns utveckling i samband med ditt rutinultraljud. Men som vi beskrivit tidigare kan måendet variera väldigt mycket från person till person och från graviditet till graviditet. Om du istället känner okat oro och ångest kontakta oss på mottagningen för vi har mycket stöd och hjälp vi kan erbjuda dig.

 

Tredje Trimestern

Startar från den första dagen i graviditetsvecka 28 fram till barnets födelse

Under denna period pågår den fortsatta tillväxtfasen och barnets vikt ökar. Om förlossningen skulle starta under denna period finns goda möjligheter att barnet kan klara ett liv trots för tidig födsel men kan i så fall behöva hjälp med tillmatning, andning och vård. Ett barn som föds före  graviditetsvecka 37 benämner man som, för tidigt född eller prematur födsel.

Alla veckor som barnet kan stanna i livmodern är bra för barnets utveckling även om barn som är födda för tidigt klarar sig bra. Utvecklingen går snabbare i livmodern och vitala funktioner som lungmognad är väldigt värdefull för barnet. När du känner att graviditeten är lång och arbetsam kan du tänka att det finns väldigt mycket värdefullt med att graviditeten får gå full tid.

Även i denna trimester kan du ha kvarstående eller ökade symtom likt första och andra trimestern. När magen blir stor och otymplig kan du känna att du har svårare att sova.

Barnets rörelser har ändrat karaktär men ska inte minska trots att barnet har mindre plats att röra sig.

Kurs inför ditt kommande föräldraskap

Denna period kantas ofta av förberedelse för den kommande födseln och föräldraskapet. Passa på att delta på vår föräldragrupps utbildning där vi informerar om olika viktiga saker som kan vara bra att känna till och fundera och reflektera över. Här får du också möjlighet att knyta kontakt med andra nyblivna föräldrar som är i samma förberedelsefasen som dig/er.

Vår kurs ”Föda utan rädsla” ger dig/er verktyg för en tryggare födsel. Du kan delta ensam eller tillsammans med stödperson eller partner hemifrån live digitalt. Att skapa målbilder och visualisera genom mental förberedelse kan hjälpa dig att känna trygghet och vara

stärkande inför barnets födelse.