När är i hela friden kan man veta, när det är dags att skaffa barn?

Det är mycket som spelar in när vi själva ställer oss den frågan. Det ska liksom passa in livspusslet med ekonomi, utbildning, boende och mycket annat.  Forskningen visar att kvinnans bästa fertilitetstid (förmågan att fortplanta sig) är som bäst vid 22-25 års ålder. Så har man träffat någon man tycker mycket om, är det inte fel, ur ett fertilitetsperspektiv att faktiskt löpa linan ut. Väntar man allt för länge kan det faktiskt vara svårare att bli gravid särskilt om du som kvinna är över 35 år gammal.

Ingen kan nog egentligen säga när det är rätt eller fel tid för dig. Men man bör inte vänta för länge om man vill få barn Då kan möjligheten helt försvinna. Fertiliteten minskar nämligen till en början sakta efter 35 års ålder för att sedan falla snabbare fram till klimakteriet.

Förutsättningar för att en graviditet är ägglossning. Oftast inträffar ägglossningen 14 dagar innan nästkommande mens. Spermier kan leva upp till fem dygn. Det innebär egentligen att om ägglossningen sker lite senare än förväntat efter ett samlag, kan spermierna ligga och vänta på det kommande ägget. Befruktningen sker när ägg och spermier möts vilket inträffar först cirka 1 dygn efter att ägget lossat. Så även om du inte vet exakt när du har ägglossning, kan en mensdagbok www.flo.health.se vara till hjälp för dig att hitta rätt tid för sex.