Missfall

Abstract image of the uterus. female reproductive system made up of flowers and leaves. uterus conceptual image.

Att få missfall är ofta något som de flesta oroar sig över, vilket är en normal reaktion. Missfall är en vanligt även om inte alla drabbas. Om detta skulle hända dig kan det vara bra att veta att det inte minskar din förmåga att få barn eller möjligheten att bli gravid på nytt. Fostret stöts då helt enkelt ut ur livmodern. Det beror väldigt sällan på att något är fel i din kropp. Om du får missfall kan reaktionerna se väldigt olika ut från sorg, nedstämdhet, oro, ångest och rädsla. Men missfall kan också vara en lättnad. Oavsett hur du eller din partner reagerar så är ingen reaktion fel. Tänk på att vi barnmorskor är bra lyssnare och ett samtal med oss kan göra skillnad.

Idag finns en uppsjö av koffeindrycker av olika slag. Undvik för stort intag av koffein när du går i graviditets planering. Koffein kan finnas i energidrycker läsk, kaffe te. Ett för högt intag kan öka risken för missfall. Men du kan ändå njuta av 2-3 koppar kaffe om dagen alternativt 4 koppar te så du behöver inte helt avstå